0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

ORIGYN

Nutritie

Nutriție

Cauzele infertilității sunt plurifactoriale iar în ceea ce privește stilul de viață, o serie de factori precum alimentația, greutatea, practicarea exercițiului fizic, consumul de alcool și altele, au impact asupra fertilității în cazul ambilor parteneri. O alimentație hrănitoare, variată și echilibrată ce include alimente integrale, vegetale, fructe, carne slabă, pește, lactate și grăsimi de calitate, asigură aportul necesar de macro și microelemente implicate în optimizarea capacității reproductive a ambilor parteneri.

Studiile ce urmăresc conexiunea dintre nutriție și fertilitate arată că o serie de decizii alimentare pot duce la îmbunătățirea stării generale de sănătate și implicit a capacității reproductive și anume:

  • limitarea consumului de grăsimi trans regăsite preponderent în alimente procesate
  • limitarea consumului de băuturi îndulcite și a produselor cu conținut crescut de zahăr
  • creșterea aportului de vegetale de culoare verde pentru asigurarea aportului alimentar de folat
  • integrarea în alimentație a legumelor și a fructelor intens colorate pentru asigurarea aportului de vitamine, minerale și antioxidanți
  • ajustarea porțiilor alimentare în vederea asigurării necesarului energetic potrivit, pentru a preveni dezvoltarea dezechilibrelor metabolice ce pot reprezenta obstacole în obținerea unei sarcini.

De asemenea, intervenția nutrițională este de ajutor și în cazurile în care este necesară obținerea greutății potrivite așa cum, subponderea, supraponderea și obezitatea fac parte din spectrul dezechilibrelor de sănătate ce pot afecta capacitatea reproductivă.  

Impactul pe care-l poate avea alimentația asupra stării noastre de sănătate este unul major. În contextul planificării sarcinii și pe parcursul perioadei de sarcină propriu-zisă, o alimentație adecvată susține dezvoltarea armonioasă a fătului. Corectarea carențelor alimentare, îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și obținerea unei greutăți optime înainte de sarcină (scădere sau creștere în greutate, după caz) pot face obiectul unei consilieri și intervenții nutriționale în perioada de preconcepție.

Alimentația dinaintea sarcinii

Alimentația în perioada de preconcepție are la bază principiile unei alimentații sănătoase și echilibrate precum: consumul de cereale integrale, legume și fructe, carne slabă, ouă, lactate, grăsimi nesaturate. Cu toate acestea, există câteva diferențe esențiale în ceea ce privește aportul alimentar al anumitor vitamine și minerale precum vitamina D, acid folic, fier, calciu. Aceste elemente sunt necesare nu doar în mod curent, ci au roluri specifice importante în  dezvoltarea armonioasă a fătului și menținerea sănătății materne.  

Alimentația în timpul sarcinii

Alimentația în timpul sarcinii corespunde princiipilor de alimentație sănătoasă. În această perioadă, alimentația mamei trebuie să ofere un aport adecvat de energie pentru a susține cerințele sale și pe cele ale fătului în creștere. Cerințele energetice în timpul primului trimestru nu diferă în general de cele ale femeilor care nu sunt însărcinate, dar cresc între săptămânile 10 și 30 de gestație atunci când creșterea țesutului matern și fetal este cea mai mare. În vederea asigurării aportului energetic adecvat, recomandările alimentare vor fi adaptate în funcție de greutatea și indicele de masa corporală al mamei precum și de nivelul de activitate fizică a acesteia.

Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare

Atunci când vorbim despre îmbunătățirea obiceiurilor alimentare ne referim la o conduită alimentară echilibrată ce presupune un aport corespunzător de macro și micronutrienți, hidratare adecvată, asigurarea aportului optim de fibre, respectarea meselor principale ale zilei și a nevoii de repaos a sistemului digestiv între mese.  

Obținerea unei greutăți optime

Atât greutatea corporală în exces cât și cea prea scăzută pot reprezenta obstacole în obținerea și menținerea unei sarcini. Greutatea maternă, indicele de masă corporală pregestațional și câștigul ponderal în sarcină au implicații directe atât în evoluția sarcinii precum și în creșterea și dezvoltarea fetală.

    Programări