Neurochirurgie
Neurochirurgie
Diagnosticarea corectă este importantă în orice ramură a medicinei dar în special în problemele neurologice, întrucât țesutul nervos este esențial pentru organism, deosebit de sensibil și nu se recuperează decât în anumite condiții.
Creierul este centrul de control al întregului organism. Lezarea, afectarea sau deteriorarea acestuia poate împiedica monitorizarea funcțiilor vitale (bătăile inimii, respirația, tensiunea arterială) sau buna desfășurare e proceselor mentale, memoriei, emoțiilor și rațiunii însăși.
Dincolo de creier și gestionarea funcțiilor vitale, nervii primesc informații de la simțuri și transmit instrucțiuni pentru mișcarea mușchilor. Dacă sunt deteriorați, poate apărea pierderea sensibilității și chiar paralizia. Mușchii care nu sunt solicitați regulat, contractându-se la comanda nervilor, se vor atrofia, astfel încât sănătatea nervilor este importantă și pentru sănătatea mușchilor.
Neurochirurgia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al efectelor evenimentelor traumatice și al afecțiunilor sistemului nervos central și periferic, inclusiv tumori benigne și maligne.