0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

ORIGYN

Blog

Male Infertility

What is infertility?

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a concepe o sarcină în condițiile unor raporturi sexuale normale, fără a utiliza metode contraceptive, timp de 1 an sau de 6 luni când vârsta pacientei este mai mare de 35 de ani.

Care sunt cauzele infertilității masculine?

Fertilitatea bărbaților se bazează în principal  pe numărul  și calitatea  spermatozoizilor, dar și pe „transportul„ acestora.

Cauze pre-testiculare (1-2%):

tumori hipotalamice sau hipofizare. Hormonii produși de glanda hipofiză au rol esențial în producerea spermatozoizilor la bărbați. Secreția anormală a acestor hormoni duce la infertilitate.

traumatisme, boli inflamatorii ale hipotalamusului sau hipofizei ;

prolactinoame. Prolactina este un hormon produs de glanda hipofiză care determină secreția de lapte după naștere. Uneori se poate dezvolta la nivel hipofizar o formațiune tumorală secretantă de prolactină , în marea majoritate a cazurilor benignă, care determină la bărbați scăderea libidoului, disfuncții erectile și infertilitate.

administrare exogenă de androgeni, estrogeni, corticoizi ;

congenitale : Sindrom Kallman caracterizat prin pubertate absentă sau întârziată și lipsa simțului olfactiv.   

 

Cauze testiculare (30-40%) :

sindrom Klinefeltero boală genetică determinată de prezența în plus a unui cromozom X. Cariotipul lor este 47,xxy ;;

-anorhidie bilaterală :lipsa sau atrofia testiculelor ;

-microdelețiile de cromozom Y reprezintă a doua cauză genetică de infertilitate masculină, recent descoperită, după sindromul Klinefelter ;

-expunerea la agenți care afectează producerea spermatozoizilor (radioterapie, chimioterapie, caldură exesivă,droguri-spironolactonă, ketoconazol, ciclofosfamidă) ;

varicocelul. Dilatație a venelor cordonului spermatic din cauza tulburărilor funcționale în drenajul sângelui venos de la nivelul testiculului.                 

   

Cauze post-testiculare(10-20%) :

Ejaculare retrogradă. Ejacularea retrogradă constă în proiectarea spermei către vezica urinară, în loc să iasă afară, prin canalul uretral ;

Hipospadias. Malformație a dezvoltării fetale a penisului în care uretra nu se deschide, în mod obișnuit, în capul penisului ;

Disfuncții erectile ;

Fibroza chistică, sau mucoviscidoză, este una din cele mai răspândite boli monogenice recesive și este provocată de mutații în gena CFTR ;

Infecții:prostatita. Umflarea și inflamația glandei prostatei, o glandă de dimensiunile unei nuci, situată direct sub vezica barbaților.

Care sunt investigațiile în infertilitatea de cauză masculină?

1.Spermograma

-se recomandă 2 determinări la evaluarea inițială într-un interval de 7 zile-3 luni;

-laborator acreditat-metodologie WHO ;

-colectare prin masturbare;

-abstinență între 2-5 zile;

-evaluare în cel mult o oră de la recoltare;

Există cazuri speciale în care pentru a efectua spermograma este nevoie de:

-psihoterapie

-tratament medicamentos;

-puncție testiculară;

-electrostimulare;

-administrare de bicarbonat 25g în scopul alcalinizării urinii pentru  pacienții cu ejaculare retrogradă;

Normozoospermia (spermograma normală) exclude factorul masculin ca și cauză a infertilității în proporție de 90%.

2.Spermocultura. Când există istoric de boli cu transmitere sexuală sau se evidențiază multiple leucocite în cadrul spermogramei.

3.Analize hormonale FSH, LH, TESTOSTERON , TESTOSTERON LIBER, ESTRADIOL, INHIBINA B, PROLACTINA, TSH etc.

4.Evaluarea funcției hepatice , renale și a altor organe în caz de suspiciune clinică.

5.Evaluarea ultrasonografică transrectală și renală  este utilă în detectarea absenței congenitale uni- sau bilaterale a canalelor  deferente (CBAVD), care se asociază cel mai adesea cu anomalii epididimale, ale veziculelor seminale și rinichilor.

6.Ecografie testiculară ( vascularizație crescută -orhi-epididimita, cancer testicular, reflux venos-varicocel fără manifestare clinică)

7.Evaluarea urologică

8.ASA test ( anticorpi anti-spermatici) se indică în infertilitate de cauză necunoscută, în istoric de traumatism testicular, număr crescut de leucocite , mobilitate redusă a spermatozoizilor)

9.Testul HALOSPERM determină gradul de fragmentare a ADN-ului spematozoizilor și este o analiză genetică importantă în cadrul evaluării cuplului infertil alături de spermograma, spermocultură și determinarea anticorpilor antispermatici.

10.Biopsie testiculară în caz de azoospermie cu funcție endocrină normală (rezultat normal sugerează o cauză obstructivă)

11.Cariotip din sânge periferic( 2-15% dintre pacienții cu azoospermie sdr Klinefelter), mutații pe gena CTFR în fibroza chistică,(80% din pacienții cu agenezie de canal deferent) ,microdelețiile cromozomului Y.

 

Medic rezident Obstetrica-Ginecologie,

Diaconu Roxana

    APPOINTMENTS