Vaccinarea împotriva COVID-19, sarcina, alăptarea și fertilitatea
În mediul online circulă diverse informații false precum că vaccinarea COVID-19 ar afecta fertilitatea și fătul și nu se indică administrarea vaccinului în sarcină, femeilor care alăptează sau celor care intenționează să obțină o sarcină. Dovezile științifice arată contrariul iar medicii RECOMANDĂ vaccinarea.
1.Sunt însărcinată. Ar trebui să mă vaccinez?
Unele dintre femeile însărcinate care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au avut forme mai severe de boală comparativ cu femeile care nu erau însărcinate. Gravidele care au anumite boli, cum ar fi obezitate, diabet, boli autoimune, astm, hipertensiune arterială, boala coronariană sau sunt mai în vârstă (> 35 ani) și se află în trimestrul III de sarcină pot avea un risc și mai mare de a face o formă severă de COVID-19. Boala COVID-19 în timpul sarcinii a fost asociată cu un risc crescut de naștere înainte de termen (prematură) și de moarte a fătului în uter.
Vaccinurile anti-COVID-19 nu dăunează feților. Date recente arată că gravidele care au primit vaccinuri anti-COVID-19 de tip ARN-mesager (Moderna și Pfizer-BioNTech), mai ales în trimestru III de sarcină, au transmis anticorpi la făt, astfel, vaccinarea femeii însărcinate protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă ajung prin placentă la făt, iar după naștere, ajung prin laptele matern la sugar.
2.Ar trebui să mă vaccinez împotriva COVID-19 dacă alăptez?
DA, pentru că o serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul se secretă în laptele matern la concentrații mari și vor proteja sugarul.
- Am auzit că vaccinul COVID-19 ar putea reduce fertilitatea .E adevărat?
Specialiștii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului. Nu există dovezi că vaccinurile anti-COVID-19 au vreun efect asupra fertilității sau asupra șanselor de a rămâne gravidă.
De asemenea, vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. În schimb , infecția SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal. Există la ora actuală studii care au arătat că 25% dintre participanți au avut un număr de spermatozoizi sub limita normală, după COVID-19.
La pacienții cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcția ovariană, calitatea ovocitelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii.
Persoanele care au rămas însărcinate după administrarea vaccinului au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii.
4.La ce să mă aștept imediat după vaccinare?
Efectele secundare variază de la o persoană la alta. Femeile însărcinate nu au raportat efecte secundare diferite față de persoanele care nu sunt însărcinate. Ca orice alt medicament, efecte secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19 există și au fost raportate, mai ales după a doua doză de vaccin (pentru vaccinurile care necesită două doze). Reacțiile adverse pot include: sensibilitate la locul injectării, oboseală, durere de cap, febră și/sau frison, dureri musculare sau reacții alergice. Au fost raportate reacții adverse extrem de rare, dar grave, care implică tromboză (cheaguri de sânge), pentru vaccinurile anti-COVID-19 produse de AstraZeneca și Johnson.
Surse:
www.sogr.ro – Apel către gravide, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România
www.acog.org – Coronavirus (COVID-19), Pregnancy, and Breastfeeding: A Message for Patients
www.cdc.gov – Pregnancy or Breastfeeding
www.gov.uk – COVID-19 vaccination: a guide on pregnancy and breastfeeding
https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinarea-împotriva-covid-19-fertilitatea-sarcina-și-alaptarea
Dr. Diaconu Roxana, medic rezident Obstetrică-Ginecologie