ÎN CAT TIMP PUTEM OBTINE O SARCINA?
În cazul unei femei de peste 35 ani, ţinând cont de faptul că numărul şi calitatea ovocitelor scad, obţinerea unei sarcini va fi mai îndelungată. Totodată, după această vârstă, se întâlneşte o frecvenţă crescută a endometriozei, a fibromului uterin şi a avortului spontan, patologie care afectează obţinerea unei sarcini. Referitor la femeile de peste 38 ani, aproximativ 50% din sarcini se sfârşesc prin avort spontan faţă de 10% în cazul femeilor de 25 ani.
CAT DE FRECVENT TREBUIE SA AVEM CONTACT SEXUAL PENTRU A OBTINE O SARCINA?
CE ESTE FIV si ce este ICSI?
Ulterior recoltării se efectuează fertilizarea acestora prin contactul cu spermatozoizii. Această procedură se efectuează în laborator. În cazul ICSI, spermatozoizii mobili, aflaţi în mişcare, sunt injectaţi direct în ovocite, câte unul pentru fiecare ovocit maturizat disponibil. Zigotul sau zigoţii rezultaţi (ovulul/ovulele fertilizat/-e) în timpul fazei lor de dezvoltare, ulterior procesului de fertilizare, sunt transferaţi în uter prin cervix. Pentru ca sarcina să evolueze, se impun două condiţii, şi anume ca implantarea să aibă loc şi dezvoltarea embrionului să se desfăşoare continuu. Unităţile medicale care practică ICSI şi FIV folosesc aceleaşi reguli şi suportă aceleaşi costuri. Cuplul parcurge aceleaşi proceduri atât în cazul ICSI, cât şi la FIV. Diferenţele între tehnici sunt strict referitoare la infrastructura de laborator.
CARE SUNT SFATURILE REFERITOARE LA ALIMENTATIE SI CONTROLUL GREUTATII?
Creşterea rapidă în greutate sau scăderea în greutate bruscă pot influenţa ovulaţia şi ciclul menstrual. Un indice de masă corporală (IMC) în valori normale este important în cazul femeii care doreşte să obţină o sarcină.
IN CE MASURA SUNT DAUNATOARE FUMATUL SI CONSUMUL DE ALCOOL?
Consumul de droguri uşoare şi fumatul afectează ovulaţia, fertilizarea şi implantarea.
Este prudent să se evite contactul cu solvenţi, pesticide, plumb deoarece acestea afectează posibilitatea obţinerii unei sarcini.
În cazul bărbaţilor, este indicat să fie informaţi că temperaturile ridicate (sauna, băile fierbinţi) şi lenjeria intimă foarte strânsă în regiunea genitală afectează calitatea spermatozoizilor.
Dacă luaţi un medicament, informaţi întotdeauna medicul. S-ar putea ca un medicament banal să influenţeze obţinerea unei sarcini sau să fie contraindicat în sarcină. Suplimentele alimentare, energizantele sau pastilele de slăbit pot influenţa analizele premergătoare sau răspunsul la terapie.
CÂND ESTE INDICAT SA CAUT AJUTOR LA UN MEDIC SPECIALIST IN TERAPIA INFERTILITATII CUPLULUI?
menstruaţii neregulate sau absenţa menstruaţiei;
istoric de infecţii repetate în sfera genitală;
intervenţii chirurgicale complexe în antecedente;
dureri menstruale;
2 sau mai multe avorturi sau sarcini oprite în evoluţie;
istoric de infecţii cu Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma sau Gonoreea la unul sau ambii parteneri;
traumatisme, accidente, intervenţii chirurgicale în zona genitală a bărbatului;
oreion la vârstă adultă;
ejaculare precoce, tulburări de erecţie;
dacă s-a schimbat în ultimele 3-6 luni frecvenţa sau calitatea actului sexual;
femeia are mai mult de 35 ani;
menopauza s-a instalat mai devreme de 40 ani la cineva din familie (bunica, mama sau sora).
CUI TREBUIE SA NE ADRESAM PENTRU A GASI O SOLUTIE POTRIVITA LA PROBLEMA NOASTRA DE INFERTILITATE?
Iniţial, medicul de familie, specialistul ginecolog sau specialistul endocrinolog sunt cei care pot diagnostica infertilitatea. O serie de teste diagnostice iniţiale pot fi recomandate de către aceştia. Ulterior însă, sunt necesare interpretarea rezultatelor şi stabilirea terapiei de către un medic cu supraspecializare în medicina reproductivă.
CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE CAUZE DE INFERTILITATE?
CAUZE INFERTILITATE | INCIDENŢĂ | TESTE SPECIFICE |
Masculină | 40% | spermogramă/ test postcoital |
Ovulaţia | 35% | ecografia/progesteron/biopsie endometru |
Uterină/Trompe | 25% | HyCoSy / Laparoscopie cu Dye Test |
Endometrioză | 15% | Laparoscopie |
Col uterin | 10% | Test postcoital |
Endometrul | 10% | Ecografia/biopsie endometru |
CE ESTE TESTUL POSTCOITAL?
Testul este considerat favorabil dacă se găseşte un număr de cel puţin 5 spermatozoizi mobili/câmp examinat. Al doilea preparat va fi studiat în interval de 30 minute, notându-se cristalizarea mucusului cervical în formă de frunză de ferigă. Testul negativ, respectiv cel care indică mai puţin de 5 spermatozoizi mobili progresivi/câmp, semnifică o cauză a infertilităţii, explicabilă prin interacţiunea nefavorabilă a glerei cu spermatozoizii. Inseminarea intrauterină în acest caz reprezintă soluţia depăşirii barierei cervicale de către spermatozoizi deoarece aceştia sunt eliberaţi prin intermediul unui cateter direct în uter şi trompe.
POT SA ALEG SEXUL VIITORULUI MEU COPIL?
DIN CE CAUZA NU AM OVULATIE?
CE ESTE SINDROMUL OVARULUI POLICHISTIC?
Potrivit acestui acord, criteriile clinice sunt:
1. Cicluri menstruale neregulate;
2. Exces de androgeni (pilozitate excesivă/ testosteron seric peste valori normale);
3. Imagine ecografica sugestivă (peste 12 foliculi ≤ 9mm) pe fiecare ovar.
Raportul LH:FSH de 2:1 sau mai mare.
Se asociază de obicei şi rezistenţa crescută la insulină sau sindromul metabolic. Însă, în acest caz particular, raportul LH:FSH este de 1:1. Sindromul metabolic mai este denumit sindromul X. Pentru diagnosticul acestui sindrom se notează:
hipertensiune TA ≥130/85mmHg
trigliceride ≥ 150mg/dL
HDL colesterol ≤ 50mg/dL
- obezitate, ţesut adipos preponderent abdominal, circumferinţă abdominală ≥ 89cm
glicemia à jeun ≥ 110mg/dL
Rezistenţa la insulină se obiectivează în cadrul testului de toleranţă la glucoză. Se dozează insulinemia şi glicemia à jeun şi ulterior la 1 oră şi 2 ore după ingestia a 75g glucoză. Insulinemia ≥ 150μU/mL identifică sindromul X. Rezultatul la stimularea ovariană este influenţat de acest sindrom.
CUM SE POT VEDEA TROMPELE INFUNDATE?
Însă cea mai bună metodă de a stabili permeabilitatea trompelor rămâne laparoscopia cu Dye test, fiind considerată în acest moment standardul de aur.
CE ESTE HyCoSy?
SUNT INSTILATIILE UTERO-TUBARE BENEFICE IN CAZUL TROMPELOR INFUNDATE?
Uneori interiorul trompelor poate fi permeabil, însă intervenţiile chirurgicale anterioare, chiar şi o apendicectomie, pot determina apariţia aderenţelor între trompe şi structurile învecinate, având drept consecinţă o “îndoire” accentuată. Din acest motiv laparoscopia rămâne standardul de aur, având posibilitatea de a corecta această situaţie prin desprinderea trompelor de aderenţe.
DACA AM FOST DIAGNOSTICATA CU HIDROSALPINX, CARE SUNT SANSELE DE A OBTINE O SARCINA?
CUM SE INTERPRETEAZA O SPERMOGRAMA? TERMINOLOGIA DIAGNOSTICA
Oligozoospermia: numarul total de spermatozoizi se situează sub valorile normale de referință
Astenozoospermia: Procentul de spermatozoizi motili progresiv sub valorile normale
Teratozoospermia: Procentul de spermatozoizi normali morfologic se situează sub valorile normale de referință
Oligoasthenozoospermia: Numărul total de spermatozoizi mic și procentul celor motili progresiv situat sub limita valorii normale de referință.
Oligoteratozoospermia: Numărul total de spermatozoizi mic și procentul celor normali morfologic situat sub limita valorii normale de referință.
Asthenoteratozoospermia: Procentul spermatozoizilor motili și a celor morfologic normali se situează în ambele cazuri sub valorile normale de referință.
Oligoasthenoteratozoospermia: Numărul total de spermatozoizi, acelor motili și a celor morfologic normali se situează sub valorile normale de referință.
Cryptozoospermia: Spermatozoizi absenți în proba proaspătă, dar observați după centrifugare. (3,000 g timp 15 min)
Necrozoospermia: Număr mic de spermatozoizi vii, procent mare de spermatozoizi imotili în ejaculat.
Azoospermia: Nu se identifică spermatozoizi în probă
Leukospermia: Prezența leucocitelor în ejaculat (leucocitospermie, piospermia)
Hemospermia: Presența eritrocitelor în ejaculat (Hematospermia)
Aspermia: Fără spermă sau ejaculare retrogradă
DACA AM AVUT O SARCINA ECTOPICA, CUM POT SA EVIT O ALTA SARCINA ECTOPICA?
CE ESTE ENDOMETRIOZA SI CUM POATE FI DIAGNOSTICATA?
LAPAROSCOPIA POATE FI UTILA IN TRATAMENTUL ENDOMETRIOZEI?
INSEMINAREA INTRAUTERINA ESTE O OPTIUNE BUNA PENTRU CUPLUL INFERTIL?
CATE VIZITE SUNT NECESARE IN CADRUL UNEI PROCEDURI DE INSEMINARE INTRAUTERINA?
POT AVEA CONTACT SEXUAL CU PARTENERUL IN LUNA IN CARE URMEAZA SA AM O INSEMINARE INTRAUTERINA?
CE ESTE MAI INDICAT: INSEMINAREA INTRAUTERINA SAU FERTILIZAREA IN VITRO?
CARE SUNT COMPLICATIILE CE POT APAREA DUPA INSEMINAREA INTRAUTERINA?
CE ESTE SINDROMUL DE HIPERSTIMULARE OVARIANA? (SHIO)
Pacientele de peste 35 ani sunt mai puţin expuse riscului de hiperstimulare. Pacientele cu vârsta sub 35 ani şi cu ovar polichistic sunt predispuse apariţiei SHIO, mai ales dacă au peste 12 foliculi aflaţi în dezvoltare. Tratametul optim, în cazul SHIO, îl reprezintă de fapt prevenţia apariţiei acestui sindrom. Dacă, în urma stimulării ovariene cotrolate, apar condiţii care pot conduce la SHIO, se preferă amânarea declanşării ovulaţiei (coasting) sau chiar abandonul stimulării. Se poate folosi pentru declanşare, în loc de hCG, analog de GnRH de tipul Dipherelin, care va produce ruperea foliculilor şi eliberarea ovocitelor. SHIO reprezintă o situaţie foarte neplăcută pentru pacientele aflate sub tratament de stimulare, dar, din fericire, formele severe apar numai în 1-2% din cazuri.
În aceste cazuri se consideră o urgenţă medicală ce necesită internare în spital, într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă, implicând intervenţia energică şi imediată de specialitate pentru drenarea cantităţii de lichid din abdomen. Uneori această cantitate poate ajunge la câţiva litri, motiv pentru care se va aplica paracenteza (extragerea lichidului prin aspiraţie transabdominală). De asemenea, în cazul SHIO, poate apărea acumulare de lichid în pleură, cu dificultăţi de respiraţie. În eventualitatea trecerii unei cantităţi de lichid din ţesuturi în peritoneu, sângele devine mai vâscos, mai coagulabil, cu apariţia concomitentă de tromboze venoase profunde (trombi) ce pot migra ulterior la nivel pulmonar şi apariţia unui edem pulmonar acut, afecţiune cu potenţial letal. Din acest motiv sunt foarte importante prevenţia, tratamentul specific şi luarea măsurilor ce trebuie instituite de urgenţă pentru a nu pune în pericol sănătatea pacientei.
CARE SUNT VALORILE NORMALE ALE UNEI SPERMOGRAME?
Motilitate totala (PR + NP, %) 40 (38–42)
Motilitate progresiva (a+b, PR, %) 32 (31–34
Vitalitate (%) 58 (55–63)
Numar total spermatozoizi (106/ejaculate) 39 (33–46)
Concentratie spermatozoizi (106/ml) 15 (12–16) 106
Morfologie spermatozoizi(normal, %) 4 (3–4
pH ≥ 7.2
Zinc (μmol/ejaculate) ≥ 2.4
Fructoza (μmol/ejaculate) ≥ 13
Neutral α-glucozidaza (mU/ejaculate) ≥ 20
Leucocite (106/ml) <1
MAR-test (% < 50
Immunobead-test (%) < 50